Katolícka cirkev v Španielsku vylúčila kňaza obviného z pedofílie

22.03.2013 Celý región

Palma de Mallorca (TASR) - Katolícka cirkev v Španielsku vylúčila zo svojich radov kňaza obvineného z pedofílie. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa malorský biskupský úrad.
nterné vyšetrovanie ukázalo, že Pere Barcelo porušil šieste prikázanie, týkajúce sa cudzoložstva, a to s maloletými, uviedol úrad na svojej webovej stránke. Muža preto zbavili kňazstva, čo pre duchovného predstavuje najvyšší trest. Barcelo sa stal prvým španielskym duchovným, ktorého zbavili kňazstva pre pedofíliu.
Duchovných povinností, ktoré vykonával neďaleko mesta Santa Margarita, ho zbavili už v roku 2011 po tom, ako ho jedna miestna žena obvinila z toho, že ju sexuálne zneužíval, keď bola ešte dieťaťom.
Ako napísal denník Diario de Mallorca, k obvineniam sa čoskoro pridali ďalšie dve ženy, z ktorých jedna uviedla, že ju kňaz sústavne zneužíval a znásilňoval v rokoch 1997-1998, keď mala 10 a 11 rokov. Muža podozrievali už koncom 90. rokov, avšak cirkvi sa kauzu podľa denníka El País podarilo utajiť. 
Na nariadenie pápeža Benedikta XVI., ktorého pontifikát trval v období rokov 2005-2013, musela cirkev vyšetrovať všetky náznaky pedofílie svojich kňazov. Malorský biskup začal vyšetrovanie Barcelovho prípadu v roku 2011. 
Obvineniam voči kňazovi sa venuje aj španielska justícia. Konečné rozhodnutie však vyriekne Vatikán, kde sa Barcelo, ktorý svoje previnenia odmieta, môže odvolať na Kongregácii pre náuku viery.
 

Vyberte región